Kiwa Register

We create trust
Let op: lees hier meer over de gewijzigde werkwijze door corona.

Vaarbevoegdheidsbewijs

Elke zeevarende moet in het bezit zijn van een geldig vaarbevoegdheidsbewijs. Om in aanmerking te komen voor een vaarbevoegdheidsbewijs, moet een zeevarende kennis en ervaring (diensttijd) aantonen en bepaalde opleidingen en cursussen hebben gevolgd. 

Maatregelen coronavirus

Als gevolg van het coronavirus heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport een aantal maatregelen getroffen. Lees hoe wij onze werkwijze voor producten in de sector scheepvaart tijdelijk hebben aangepast.

Aanvraag

U kunt uw vaarbevoegdheidsbewijs aanvragen via de aanvraag portal. Voor hulp bij het indienen van de juiste documenten bij uw aanvraag, kunt u gebruik maken van de 'Instructie aanvraag portal' rechts op deze pagina.

Daarnaast kunt u ook gebruik maken van de aanvraagmatrix en de vaartijdverklaring. Beide vindt u rechts op deze pagina. De vaartijdverklaring kunt u alleen gebruiken bij een verlenging of een verhoging van uw bevoegdheid.

Verloren of gestolen

Indien het vaarbevoegdheidsbewijs is verloren of gestolen, kan een duplicaat worden aangevraagd. De volgende documenten zijn dan vereist: 

  • kopie van uw geldige nationaliteitsbewijs (paspoort of gemeentelijke identiteitskaart of toeristenkaart);
  • een recente pasfoto (voorzien van uw naam en geboortedatum).

Gerelateerde producten

Express Service scheepvaart

De Express Service scheepvaart omvat het monsterboekje, het vaarbevoegdheidsbewijs en erkenning van het vaarbevoegdheidsbewijs.

Scheepvaart

Veelgestelde vragen over de aanvraag van vergunningen voor de scheepvaart

Hulp bij uw aanvraag

Hulp bij de eerste aanvraag van uw vaarbevoegdheidsbewijs en alle scheepvaartformulieren en -documenten